De Nesdijk in de Gemeente Castricum wordt vooral gebruikt door fietsers en agrarisch verkeer. In deze omgeving is een verharding van asfalt niet wenselijk, daarom heeft deze weg een natuurlijke verharding. De weg ligt op een oude dijk en door de steeds zwaarder wordende agrarische voertuigen vraagt de weg om meer en meer onderhoud. Om de weg begaanbaar te maken is er de afgelopen jaren veel puin, menggranulaat en andere materialen gebruikt om gaten te vullen. Langs de weg ligt ook een camping, welke bij een stevige bries of zwaar verkeer veel stofoverlast ondervindt. TerraStab heeft deze problemen opgelost.
Natuurlijke verharding de Nesdijk Castricum
Interview gemeente Castricum
”Een stevige verharding van de dijk zonder afgraving”
Ronald Blokker, projectleider Gemeente Castricum.
In opdracht van de gemeente Castricum heeft Terrastab de verharding van de Nesdijk gestabiliseerd. De dijk, zo’n 260 meter lang, was in slechte staat.
Tussen Limmen en Castricum ligt, parallel aan de N203, de Nesdijk. “De dijk wordt voornamelijk door zwaar landbouwverkeer en fietsers vanaf de nabijgelegen camping gebruikt. Door het zware verkeer is de dijk gaan hangen en zijn er veel kuilen en gaten in de dijk gekomen. De gaten werden steeds groter en de situatie steeds gevaarlijker”, vertelt Ronald Blokker, projectleider voor de gemeente Castricum.
“Ook hadden de campinggasten bij een harde wind last van een enorme stofwolk die vanaf de dijk kwam.”
Onderzoek en stabilisatie
“Terrastab heeft eerst onderzoek gedaan naar de bodem en op deze manier gekeken naar de hoeveelheid bindmiddel die aan het mengsel moest worden toegevoegd om het materiaal te kunnen stabiliseren. Het grote voordeel hiervan is dat er geen grond afgegraven of toegevoegd hoefde te worden en dat was financieel ook weer gunstig”, stelt Blokker.
“Vervolgens is de dijk afgerold en afgewerkt, tot slot is er een slijtlaag aangebracht. Hierdoor hebben ze op de camping geen last meer van stofwolken als het hard waait.”
Uitdagingen
“Er waren in dit project wel een aantal uitdagingen. Het project duurde iets langer dan gepland, omdat er veel tegen zat.” Blokker legt uit: “De eerste slijtlaag liet los, omdat de mengverhouding niet helemaal klopte. Dit kwam weer doordat sommige materialen niet op voorraad waren. Terrastab was hier zelf ook niet tevreden over en is gelijk aan de slag gegaan om dit probleem op te lossen. Er is een nieuwe slijtlaag aangebracht en deze werkt goed.”
Samenwerking
“De samenwerking met Terrastab was heel prettig, ondanks dat het in de eerste instantie mis ging met de slijtlaag. Ook de communicatie was prettig, ik werd goed op de hoogte gehouden van ontwikkelingen”, vertelt Blokker.
Een nieuw project is alweer in de planning. “Gemeente Castricum maakt deel uit van werkorganisatie de BUCH, een samenwerkingsverband tussen verschillende gemeenten. In één van de andere gemeenten is er een soortgelijk project, dat gaat Terrastab ook uitvoeren. Zowel wij als gemeente als de bewoners en de campinggasten zijn erg blij met de oplossing voor de dijk”, besluit Blokker.
Meer informatie?
Download onze whitepaperOnze projecten
- Terrastab
- Nobelstraat 18
- 3846 CG Harderwijk
- +31 (0) 88 786 85 40
- info@terrastab.nl