Reconstructie fietspad Raamsdonk

De reconstructie fietspad te Raamsdonk is op een inventieve manier gerealiseerd. Het fietspad is door de jaren heen steeds weer onderhouden door een dunne laag asfalt aan te brengen. Door de boomwortels en de leeftijd vergde dit pad steeds meer onderhoud. Jaarlijks moest er aanzienlijk budget worden vrijgemaakt, gezien dit pad op een oude dijk ligt. De stabiliteit is niet hoog en er is in traditionele toepassingen geen oplossing, behalve veel onderhoud plegen aan het pad.

Grondstabilisatie bied een uitkomst. Hiermee creëert Terrastab een natuurlijke verharding door alle, in het project aanwezige materialen, te gebruiken bij het realiseren van een nieuw pad. Tijdens de aanleg is er slechts minimaal transport van materiaal, waardoor de CO2-uitstoot enorm beperkt wordt. In veel gevallen is volledig asfalteren of bestraten een enorme afbreuk aan de natuurlijke uitstraling van de verharding. Terrastab heeft een innovatieve oplossing die deze problemen voorkomt, met behoud van de natuurlijke uitstraling! Bij een tijdelijke aanleg is het zelfs mogelijk de verharding weer fijn te frezen en terug te geven aan de natuur.

Met een snelle bouwtijd en hoge kwaliteit is de gemeente verzekerd van minimaal onderhoud en minimaal, tot geen schade door boomwortels. Ons product is met verschillende deklagen te realiseren. Door deze deklaag sluit het pad naadloos aan bij de omgeving.

Interview opdrachtgever

’’Krachtig in creativiteit’’

Opdrachtgever:

Gemeente Geertruidenberg
Ruud van der Zalm (Wegbeheerder)

In opdracht van de gemeente Geertruidenberg werd ons gevraagd een duurzaam fietspad aan te leggen. Voor de gemeente in Noord-Brabant zijn fietspaden niet alleen functioneel, maar ook een visitekaartje. Van het toeristische fietspad tussen Raamsdonksveer en Oosterhout maken toerfietsers en scholieren veel gebruik.

 

Stabilisatiemethode

Ruud van der Zal legt uit wat de uitdaging voor Terrastab was: ’’Omdat het 2,5 kilometer lange pad op een instabiele oude dijk ligt, moeten we om de zoveel jaar nieuwe slijtlagen asfalt aanbrengen. Dat kan duurzamer en kostenbesparender, dacht ik. Op internet stuitte ik op de stabilisatiemethode waar Terrastab en RvB een innovatieprijs mee had gewonnen. Na een heldere uitleg en scherpe aanbieding gaf ik ze de opdracht voor een pilot. Die pilot bewees direct de kracht van hun creatieve oplossing.”

 

Verharding en stabilisatie

Door een bindmiddel aan de ondergrond toe te voegen, kreeg het fietspad ultieme stabiliteit en een sterke verharding. Wat ons naast de lange levensduur aansprak, was het 100% hergebruik van alle vrijkomende materialen. De uitvoering verliep ook heel soepel. Toezicht was eigenlijk niet nodig. Na de volledige aanleg ben ik, als test voor de sterkte, met de auto over het fietspad gereden. Zelfs dat ging prima. We denken er nu over na om alle half verharde voetpaden langs De Veste in Geertruidenberg aan te pakken. Met dezelfde slimme methode van Terrastab natuurlijk.’’

Ruud van der Zalm

Wegbeheerder

Gemeente Geertruidenberg

Meer informatie?

Download onze whitepaper

Onze projecten

Parkeerplaats van Ghentkazerne
Lees meer
Werkvloer Goldbeck Den Hoorn
Lees meer
Natuurlijke verharding de Nesdijk Castricum
Lees meer
Reconstructie bermverharding Rijnbandijk Opheusden
Lees meer
Innovatie in de aanleg van spoorwegen met de techniek van TerraStab
Lees meer
Natuurlijke verharding Groesbeek
Lees meer
Reconstructie fietspad Raamsdonk
Lees meer
Bermverharding middels stabilisatie Kapelle
Lees meer
Aanleg windpark Roosendaal
Lees meer
Bermstabilisatie Tull en Het Waal
Lees meer

Neem contact met ons op